tiistai 4. kesäkuuta 2013

Skootterilla pitkin poikin Epirusta – kiintopisteenä Parga

Kesällä 2012 asuimme kaksi viikkoa Pargan keskustassa viihtyisässä huoneistohotelli Gogozotosissa.Vuokrasimme kymmeneksi päiväksi Kymco 250 -skootterin. Ajoimme yhteensä 1100 kilometriä.

Moottoripyörän vuokraamiseen Kreikassa vaaditaan pyörän kokoon soveltuva ajokortti, eli meillä mies ajaa, emännän kortti kun on ajalta jälkeen automaattisen abc:n. Lisäksi vuokrausvaatimuksiin kuuluu vähintään vuoden ajokokemus kyseisessä korttiluokassa. Me huristelemme kotimaassa Moto Guzzilla.

Kreikan liikenne voi näyttää kaaokselta, mutta temperamentin takana kreikkalaiskuskissa asuu pieni lehmä tai ainakin sellaisen hermot. Meille ei ole koskaan sattunut mitään erityisiä vaaratilanteita. Toki oma asenne ja ajotaito ovat avainasemassa. Mutta eihän Kreikassa tarvitsekaan kaahata pyörällä! Useimmiten maksiminopeus on 60 – 70 km/h, vain moottoriteillä päästellään kahdeksaakymppiä ja satasta. Vuoriston serpentiinejä ajellaan hölkkävauhtia ja ihaillaan maisemia.



Kävimme pyörällä seuraavissa huomionarvoisissa kohteissa:

Ali Pashan linna aivan kylän lähituntumassa.

Linnasta käsin Pargaa ja ympäristöä hallitsi 1800-luvulla turkkilainen Ali Pasha. Linna rakennettin 1814 ja sen hyvin säilyneet rauniot näkyvät Pargan yläpuolella korkealla kukkulan laella. Sinne pääsee myös maantiejunalla. Matkaa on maanteitse 3 – 4 km.

Ajo-ohje: Pargasta pohjoiseen 3 km, Anthousan kylästä Trikorfon suuntaan ylös kukkulalle.

Igoumenitsan arkeologinen museo.

Igumenitsa on yksi Kreikan tärkeimmistä satamakaupungeista. Täältä pääsee läheiselle Korfun saarelle ja vaikkapa Ateenaan tai Italiaan. Kaupunki on iso ja ilmeeltään melko yleiseurooppalainen.

Museo on uusi, viihtyisä ja ilmastoitu. Näyttely sisälsi mm. nuolenpäitä ja keihäänkärkiä sekä kolikoita. Mielenkiintoista oli tarkistaa kartasta, mitä löytöjä missäkin päin on tehty. Ne näkyivät valopisteinä, kun painoi nappia.

Museossa oli myös hyvin säilynyt roomalainen sotilaan varustus ja hautojen osalta näyttely oli valaiseva. Eri aikoina on ollut erilaisia tapoja haudata: on esimerkiksi tuhkattu ja uurnaan laitettu ”aarteet” mukaan.

Ajo-ohje: 48 kilometriä Pargasta luoteeseen. Perdigasta valitsimme rantareitin.

Nikopoliksen arkeologinen alue  ja museo.

Lähellä Prevezaa sijaitsee Nikopolis, jossa on säilynyt hienona maisemamuistomerkkinä pitkä pätkä roomalaista muuria. Aktionin salmen meritaistelussa v. 31 eaa keisari Oktavianus voitti Markus Antoniuksen ja Kleopatran laivaston. Nikopolis perustettiin voiton kunniaksi, ja nimi tarkoittaakin Voiton kaupunkia.

Parin kilometrin päässä Prevetzan laitamilla on uusi, hieno museo, jossa myös lapset on otettu kivasti huomioon. Siellä säilytetään alueelta löytynyttä esineistöä ja kerrotaan sen historiasta.

Ajoreitti: Pargasta Prevezaan päin n. 70 km E55/18-tietä, tielle 22 Kanalin jälkeen. Seuraa opasteita.

Kassopin arkeologinen alue. Zalongon muistomerkki.

Etsimme kiinnostavaa Kassopin kaivausaluetta, joka mainitaan eri lähteissä. Se on lähellä Zalongon muistomerkkiä, joka toimii hyvänä johtotähtenä, koska näkyy niin kauas. Matkan varrella on Kamarinan pikkukylä (Zalongo), jossa on hyviä näköalatavernoita.

Zalongon muistomerkki kertoo surullisesta tapauksesta turkkilaisvalloituksen ajalta. Kylän naiset ja lapset hyppäsivät rotkoon välttyäkseen vangituksi tulemiselta. Viimeisen matkansa he taivalsivat tanssien yhdessä yli partaan. 60-luvulla rakennettu muistomerkki esittää tanssivia figuureja, jotka kohoavat valtavina vuoren jyrkänteellä. Muistomerkin luokse ei kesällä 2012 päässyt, mutta sen näki ympäristöstä hyvin.

Kassopin opasteita seuraten löysimme muinaisen kaupungin, mutta harmiksemme alue oli suljettu. Kassopi käsittää reilun kolmen hehtaarin alueen 550 metrin korkeudella merenpinnasta. Siellä on teattereita, kauppoja, pyhäkkö ja jopa hotelli. Kaikki ruutukaavaan rakennettuna, samoin yksityistalot, joita riittää rivi toisensa jälkeen. Luonnollisesti tänä päivänä jäljellä on vain kivijalka. Kaupungissa on asuttu noin luvulta 400 eaa ja se on hylätty noin 160 jaa roomalaisten tuhottua sen.

Ajoreittimme: Pargasta Prevezan suuntaan, Kastrosikian jälkeen Archangeloksen suuntaan, Kamarinan läpi ylös vuorelle, missä kohteet ovat. Erittäin kiva moottoripyöräreitti takaisin Pargaan Kriopigin kautta läpi Kanalakin (maatalouskeskus, erilainen kreikkalainen kylä, suositeltava nähtäväksi). Loutsan kautta Preveza – Igoumenitsa-tielle.

Ancheron-joen suisto, Nekromandeio ja Ancheronin yläjuoksu.

Ammoudian upeat hiekkarannat sijaitsevat siinä, mihin Ancheron, tarujen Styks-virta, laskee raikkaat vuoristovetensä. Jokea pitkin liikennöi turistiveneitä ja sinne pääsee myös Pargasta veneellä.

Joen yläjuoksulla, Mesopotamian kylän laidalla, muinaisen järven rannalla, on sijainnut kuuluisa Nekromaindeion, ‘kuolleiden kaupunki’. Mielenkiintoinen nähtävyys on maanalainen holvi, josta käsin lienee esitetty peilien, savujen ja sienten avulla ennustuksia ihmisille, jotka ovat tulleet pyytämään neuvoja kuolleilta esi-isiltään.

Ancheron-joen kristallinen ja jääkylmä vesi pulppuaa suoraan vuoren uumenista useista lähteistä Glikin kylän lähistöllä. Siellä pääsee mm. kokeilemaan kumiveneellä koskenlaskua ja ratsastamaan.

Soulin mylly, vuoristokylä ja Kiafan linna.

Nousimme vuoristoon Ancehron-joen pohjoispuolelta Glikin kylän jälkeen. Paramithia-vuorten välisessä solassa virtaa kirkas joki, jonka laaksossa on ihastuttavan valokuvauksellisia paikkoja, kuten myllyn rauniot kohdassa, josta vesi pulppuaa ulos vuoren rinteestä. Alueella kasvatetaan hevosia vapaana, joten ajellessa kannattaa olla valppaana. Toisin kuin aika lähelle päästävät vuohet ja lampaat nämä pikku hepat karauttavat tiehensä heti, kun kulkija hidastaa vauhtia. Miten ihmeessä ne aikanaan saadaan kiinni?

Soulin kylä on ylhäällä, ainakin tuhannen metrin korkeudessa. Paikka on karu ennemmin kuin kaunis. Kuljimme lähinnä kylän ohitse etsiessämme tietä Kiafan linnalle, joka näkyy kartoilla ja vilahtaa maisemassa vuorensa laelta. Linna jäi saavuttamatta, sillä emme löytäneet polkua sinne ja pahuksen piikkipensaikko olisi vaatinut vaeltamiseen sopivammat varusteet.

Kiafan linna on seissyt iät ajat vartioimassa vanhaa reittiä pohjoisesta etelään, meren rannikolle. Se on rakennettu useassa vaiheessa. Vaikuttavat rauniot muodostuvat nykyään vain muureista. Linnan räjäytti itsemurhaiskulla vuoden 1800 tienoilla munkki Samouil, joka ei halunnut antaa sitä Ali Pashan hallintaan. Turkkilaiset rakensivat linnan nykyiseen hahmoonsa saatuaan lopulta Soulin haltuunsa.

Parga – Preveza-tieltä itään Morfista, Kipselin kautta Glikiin. Heti Glikin kylän pohjoispuolella jyrkkä liittymä yläoikealle, kylttejä joissa mainitaan Souli. Vuorten välissä alas erkanee tie Soulin myllyille.

Dimokastron arkeologinen alue.

Dimokastro, mahdollinen muinainen Elinan kylä 4:nneltä vuosisadalta eaa. sijaitsee meren äärellä Karavostasin kylän eteläpuolella olevalla kukkulalla. Se on ollut asuttu vielä Rooman vallan aikaankin v. 165 eaa. Korkealla sijaitsevalle kaivausalueelle pääsee kahta reittiä. Karavostasin kylän laidalta nousee ylös merkitty kävelyreitti.

Ajettava reitti vaatii vähän etsimistä. Parga – Perdiga -tieltä laskeutuu pikkutie alas Karavostasiin. Siltä erkanee hiekkateitä oliiviviljelmien halki. Ne ja johtavat kukkulalle. Ylhäällä oleva portti oli pyydetty pitämään suljettuna, mutta se ei ollut lukittu. Raunioalue on laaja ja vaikuttava, ja opastekyltit ovat paikoillaan vaikka opastusta sen paremmin kuin rahastustakaan ei ole. Matkaa Pargasta vähän yli 20 km.

Margariti

Matkan varrelle sattunut pikku kylä, jossa pitäisi olla linnan rauniot, mutta niitä emme löytäneet. Sen sijaan kylässä pesii asukkaiden vaalima kattohaikarayhdyskunta. Niille on rakennettu pesälavoja sähköpylväiden päälle ja jopa kirkon katolle! Kylässä on kivoja pikku teitä ja huimia korkeuseroja.

Ajoimme Perdigasta yli vuorten (huikeita näkymiä!) ja käännyimme Karterista E55/18-tielle. Margariti on matkan varrella, kun palataan isoa tietä Pargaan.

Paramithia

Katsastamisen arvoinen vuoristokylä suhteellisen lähellä Pargaa ja kivojen reittien päässä. Ei mikään turistirysä vaan oikea, elävä kreikkalaistaajama.

Kylään pääsee suoraan Pargasta pohjoiseen Morfin ja Karvounarin kautta tai Glikistä Skandalon kautta.

Pargasta kylä on n. 30 km päässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti