keskiviikko 10. huhtikuuta 2013


Kielisirkusta

Kansalaisopiston lukukausi päättyy ja takana on nyt neljä vuotta kreikan opiskelua. Tiedämme ainakin, miten vähän osaamme! Onhan tuota sanavarastoa luonnollisesti kertynyt ja kielioppikaan ei enää ole aivan niin käsittämätöntä kuin alussa, mutta ei sitä vaan näin keksi-iässä opi samalla tavalla kuin lapsena.
Turha haaveillakaan, että kreikkamme ikinä olisi yhtä sujuvaa kuin englantimme. Olemme kuitenkin monesti kokeneet, että mainio tapa luoda hyvä ilmapiiri ja saada vaikkapa erinomaista palvelua tavernassa, on avata rohkeasti suunsa ja puhua kreikkaa.  
Meitä on lohduttanut ensimmäisenä opiskeluvuonna opettajamme usein toistama lause: ”Ei haittaa, kaikki ymmärtää!” Tämän kuulimme aina, kun tämä syntyperäinen kreikkalainen kärsivällisesti oikoi virheitä viliseviä lauseitamme. Virheistä viis, rohkeasti vaan puhumaan.
Aloitimme opiskelun hankkimalla kirjakaupasta turistikreikan oppikirjan ja cd-levyn. Siinä oppi jo mukavasti fraaseja. Opiskelimme kansalaisopistossa oppikirjaa Oriste! mutta totesimme sen aika vaikeaselkoiseksi. Opettajamme jakoikin paljon monistemateriaalia.

Netistä löytyy myös Kreetan yliopiston ilmaista oppimateriaalia, joka on tarkoitettu eri-ikäisille lapsille ja nuorille, jotka asuvat ulkomailla ja tarvitsevat oppimateriaalia kreikan opiskeluun tai ylläpitoon. Kreikkalaiset ovat liikkuvaisia, heitä asuu joka puolella maailmaa. Omaa kulttuuria ja kieltä arvostetaan ja sitä halutaan opettaa jälkikasvulle.                 
Linkki oppimateriaaleihin: www.pi-schools.gr/lessons/hellenic                     
Sivun keskellä on linkkilista oppikirjoista, joissa on helpohkoja tekstejä eri kouluaiheista.                   
Viime syksynä saimme loistavan oppikirjan, jota voi suositella kreikan alkeensa jo opiskelleille. Kirjan ainoa kieli on kreikka, joten ihan aloitteleva yksinopiskelija ei siitä ehkä saa tarpeeksi irti. Perusasiat tulevat kuitenkin hyvin esille ja runsaat harjoitukset ovat monipuolisia. Mukana on cd. Kirjojen tilaaminen kreikkalaisesta nettikaupasta toimi hyvin. Voimme suositella opintoryhmille!
Giorgios Simopoulos ym. 2012. Ellinika A. Methodos ekmathisis tis ellinikis os xenis glossas. Kirjaa saa tilattua esim. kustantajalta www.patakis.gr, info@patakis.gr ja sales@patakis.gr. ISBN 978-960-16-2815-8. Nettikaupatkin myyvät kirjaa. Hinta Ateenassa reilut pari kymppiä, nettikaupoissa plus-miinus kolme kymppiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti